31, Velikoknyazhevska Str, SLIVEN
+359 44 66 29 29 / +359 889 81 99 11
hotel@nationalpalace.bg
Символите на Сливен
Национал Палас
Символите на Сливен

Символите на Сливен

В град Сливен има много природни и исторически забележителности, всяка със своя значимост, затова е трудно да се подредят по известност и важност. В търсене на най-емблематичния символ на града, може би на първо място трябва да се споменат Сините камъни, интересните скали извисяващи се над него. Като природни образования със сигурност те предшестват всяка друга забележителност на Сливен.

Друг природен символ на града e Старият бряст – дърво станало свидетел на всички останали събития в града. Древната крепост Туида, разкрива факти и артефакти от античното минало на селището. Следва да споменем Градския часовник, като символ на времето. В Сливен има няколко музея, съхраняващи исторически находки и експонати.

В Регионалният Исторически музей се съхраняват предмети, от неолита и енеолита, някои със световна важност. Може да се видят каменни инструменти, съдове, бронзови инструменти и оръжия, култови фигурки, златни бижута, сребърен шлем, златна маска, ритони и фиали. Към историческия музей се числят и къщата на Хаджи Димитър, къщата на Добри Чинтулов и музея на Сливенския бит.

Самият музей е разположен в сграда, построена през 1895 г. от Иван Желязков, син на Добри Желязков – „Фабрикаджията”. Тяхната семейна къща, в която се е помещавала първата текстилна фабрика в момента е част от архитектурния резерват „Национал Палас”. В комплекса се намират и Чакъровата и Бозуковата къщи.

Музея на текстилната индустрия е разположен в текстилното училище ”Д.Желязков”. Експонатите са подредени по хронологичен ред, като са представени действащи инструменти и съоръжения за тъкане и разнообразни образци.

Следващият музей отново е свързан с името на Добри Желязков, това е „Стария затвор”, сградата е била създадена от него за първата текстилна фабрика. Като затвор се е използвала до 1944 г. В следващите десетилетия в сградата са се разполагали различни експозиции, а от 1974 г. „Старият затвор” e обявен за исторически паметник – Музей на политическите затворници.

Известните паметници в Сливен са на Хаджи Димитър, Добри Желязков и седми конен полк “Орлето”.

За да се посетят толкова много забележителности, е добре да се намери уютно място за отсядане. В духа на историята на града, „Национал Палас” е подходящо място за почивка.

Comments are closed.