31, Velikoknyazhevska Str, SLIVEN
+359 44 66 29 29 / +359 889 81 99 11
hotel@nationalpalace.bg
Будният дух на Сливен
будният дух на сливен
Будният дух на Сливен

Будният дух на Сливен

Сливен е роден град на много достойни българи от миналото и днес.

Дали природните дадености на този подбалкански град е причината да се родят много будни личности в него или има скрита енергетика?

Каквато и да е причината под Сините скали да кипи бурен културен и икономически живот, важно е, че е факт. Да погледнем назад във времето за да потърсим пламъка на живия огън на Сливен.

В миналото, на територията на Сливен са живели тракийски племена. Намирани са следи от тракийски селища от VI век пр.н.е.. При разкопки в местността Хисарлъка са открити руините на крепост и надписи, говорещи, че при античните римляни селището е носело името Стуида и Туида, също така е било център на търговска и селскостопанска дейност. Издигал се е и древен храм. Многократно разрушавана и построявана отново през вековете, крепостта пази спомените за отминалите времена.

Най-ярки са фактите за пробуждането на Сливен от периода на Възраждането. През 17 век гр.Сливен се обособява като център на търговията, занаятите и културата. Добри Чинтулов и много други будни личности основават читалище „Зора“, а Сава Доброплодни поставя началото на театъра у нас, написвайки първата българска пиеса. П. Р. Славейков е бил редактор на първия брой на местния вестник „Българско знаме“.

Сливен е огнище на хайдушко движение и известните войводи, като Злати войвода и Хаджи Димитър. Градът е средище на II-ри революционен окръг, по време на Априлското въстание.

И днес в Сливен има над десет читалища, няколко галерии, драматичен и куклен театър и други културни обекти. Музикалните традиции се поддържат Сливенската филхармония, Общински хор „Добри Чинтулов“, Военен оркестър, Ансамбъл за народни танци и песни. В града съществуват няколко музея от местно и национално значение, паметници на културата и няколко храма.

Известни, съвременни личности родени в Сливен са Сирак Скитник, Станка Пенчева, Радой Ралин, Дамян Дамянов, Виолета Гиндева, Маргарита Хранова, Кеворк Кеворкян.

Comments are closed.